top of page
  • Skribentens bildFilip Hammarlund

Medarbetarintervju - Lovisa Åkerström

Uppdaterat: 2 mars 2023

Lovisa Åkerström har nu arbetat på aRway i 6 månader, så vi tog ett litet snack med henne!

Porträtt av Lovisa Åkerström på kontoret

Vi börjar med fem snabba!


Kaffe eller té? Kaffe

Hund eller Katt? Hund

Sveriges bästa stad? Göteborg

Bästa restaurangbesöket? Toso i Göteborg

Morgon eller kvällsmänniska? Morgonmänniska


Hej Lovisa, vem är du?

Hmm ja, jag skulle beskriva mig som en skön göteborgare kan väl sammanfatta mig rätt bra haha!. Nä skämt o sido, men jag skulle säga att jag är en glad, social, och nyfiken person som ser en skräckblandad förtjusning i att utmana mig själv och göra saker jag kanske inte är helt bekväm i. Min nyfikenhet är faktiskt en stor bidragande faktor till att jag sitter här idag, på ett nytt jobb i en ny stad.


Vad är du bäst på arbetsmässigt hittills skulle du säga?

Jag skulle säga att jag hittills blivit bäst på de tekniska bitarna med att arbeta med EA Sparx, då det är dem delarna jag arbetat mest med.

Min nyfikenhet är faktiskt en stor bidragande faktor till att jag sitter här idag, på ett nytt jobb i Stockholm.

Du har nästan precis börjat på aRway, vad är ditt första intryck av det vi jobbar med?

Den enorma variation som vårt jobb innebär var nog det första som slog mig. Redan från start blev man introducerad till kollegors kunduppdrag för att få en inblick i vad de arbetade med och vad som faktiskt menas med verksamhetsutveckling. Det är häftigt att se hur något så ”enkelt” som visuella modeller kan bidra till en större förståelse för hur en verksamhet fungerar.


Hur kan en vanlig dag se ut för dig som har arbetat här i ungefär 6 månader?


Lovisa skrattar med Filip

Ingen dag är den andra lik skulle jag säga. Antingen kommer jag in till kontoret eller så jobbar jag hemma. Vissa dagar är det mycket möten och går tiden till att förbereda och genomföra dessa.


Andra dagar är det knappt några möten och då finns tid för mer enskilt arbete med uppgifter som jag har fått till delat till mig i de kundteamen som jag jobbar i. Det kan även vara andra interna uppgifter som står på agendan.


Möjligheten att vara flexibel och kunna jobba på distans och därmed få lite miljöombyte är väldigt tacksamt. Men självklart är man gärna på kontoret några dagar i veckan och så man får hänga med sina fantastiska kollegor.


Vad är det roligaste du fått göra hittills?

Workshopen som vi hade med företaget Amzello, det var en "live workshop". Vi skulle göra en processkartläggning av Amzellos säljprocess, tillsammans med Patrik (aRways VD) som faciliterade. Jag och Sofie fick vara med och förbereda underlaget till workshopen och modellera detta under workshopen verktyget EA Sparx, det var väldigt intressant att se hur en kartläggning av en verksamhet kunde bli så tydlig genom modellering. Jag skulle nog säga att det är mitt starkaste minne för mig hittills, också kanske för att jag väldigt ny då.


Kan du berätta lite om on-boardingen när du började. Hur var den och vad fick du göra?

Det var väldigt intensivt i början under on-boardingen och det blir väldigt mycket information att ta in på en kort period. Man kände sig väldigt välkommen och snabbt som en i gänget. Till en start var det mycket interna utbildningar inom de flesta områdena (arkitekturdimensioner som process, information och applikation) och sedan har jag stegvis involverats mer och mer i kunduppdrag i de olika kundteamet. Man känner sig ständigt utmanad och känner verkligen av att man utvecklas vilket är väldigt roligt.


Berätta lite kort om tre saker som du har lärt dig sen du började här? (Arbetslivet, generellt eller verksamhetsutvecklingsmässigt)

Jag har lärt mig vad verksamhetsutveckling är, ett för många luddigt begrepp och att det kan göras på olika sätt.


Jag har lärt mig mycket om kundrelationer överlag. Allt från hur man kommunicerar med kund på ett proffsigt sätt till att förbereda och hålla möten på ett tydligt och informativt sätt. Jag har lärt mig att bygga starka kundrelationer är en av nycklarna till en lyckad leverans som alla parter är nöjda med. Här har jag fortfarande mycket att lära och jag har många kollegor som är grymma på just detta och som jag ser upp till.

Kring arbetslivet generellt så skulle jag säga att jag har lärt mig att planera samt ta ansvar för min tid på ett helt annat sätt.


När man kommer ifrån skolan så kan man känna sig som oerfaren och ny eftersom det är två väldigt olika miljöer. Hur tycker det har varit? Och, är det något som varit utmanande med det? Du har mer ansvar i arbetslivet.

I skolan fick du arbetsuppgifter som du gjorde, i arbetslivet handlar det mer om ett helhetsansvar som involverar mycket mer än att bara lösa in uppgift och sen är det klart. En annan stor skillnad är att du har ett ansvar emot någon annan (kund) i skolan har du bara ansvar för dig själv vilket gör att du har lite andra krav på dig själv och allt känns mer seriöst.


Vad har du för intressen utanför jobbet?

Spenderar en del helger med att åka hem till Göteborg för att träffa familj och vänner. Utöver det älskar jag att vara aktiv och hitta på saker men uppskattar också hemmakvällar framför två med en god middag. Att resa är också ett intresse jag har och åka skidor!! Det är fantastiskt. Men nästa resmål blir nog till Asien för där jag har aldrig varit!Comments


bottom of page